Er kaffe sundt? Det kan det være, hvis du har et moderat forbrug på maksimalt 4 kopper om dagen.
Er kaffe sundt? Det kan det være, hvis du har et moderat forbrug på maksimalt 4 kopper om dagen.

Kaffe er sundt i moderate mængder

Kaffe er sundt ifølge forskning, men det kræver, at du har et moderat indtag af kaffe. Et moderat indtag af kaffe svarer til maksimalt 4 kopper kaffe om dagen. Kaffe indeholder blandt andet en række sunde vitaminer og antioxidanter, som har en positiv indflydelse på helbredet.

Herudover virker kaffe forebyggende mod en række sygdomme som eksempelvis kræft, hjertekarsygdomme, type 2-diabetes, demens og Parkinsons. Du kan derfor sagtens drikke kaffe med god samvittighed, hvis du bekymrer dig om dit helbred.

Kaffe indeholder en række vigtige vitaminer og antioxidanter

Kaffe indeholder vitaminer og antioxidanter, som har en positiv indvirkning på din krop og dit fysiske helbred. Drikker du mellem 1-4 kopper kaffe om dagen, kan det sagtens indgå i en sund og nærende kost, da kaffe blandt andet er rig på B2, B3 og B5-vitaminer samt har et højt indhold af magnesium.

Herudover er kaffe ligeledes en vigtig kilde til antioxidanter, selvom det ikke er på højde med eksempelvis indholdet i frugt og grøntsager. Du bør derfor sørge for at få en sund og varieret kost, selvom du får mange af dine vigtige antioxidanter fra kaffe.

Kaffe kan virke forebyggende mod en række sygdomme

Forskning peger på, at kaffe kan være med til at forlænge din levetid, da den reducerer risikoen for en række sygdomme. Personer, der har et moderat indtag af kaffe, har mindre risiko for at udvikle en række forskellige sygdomme, som er forbundet med tidlig død – eksempelvis hjertekarsygdomme og kræft.

Kræft: Forskere har påvist, at kaffedrikkere har mindre risiko for at udvikle kræft end personer, som ikke drikker kaffe. Faktisk viser undersøgelserne, at et dagligt indtag af koffein mindsker risikoen for at udvikle kræft i nakke- og hovedregionen med op til 40%.

Hjertekarsygdomme: Et moderat indtag af filterkaffe kan nedsætte risikoen for blodpropper i hjernen med op til 10% ifølge Sundhed.dk. Det gælder dog udelukkende kaffe, der er filtreret, da ufiltreret kaffe kan forårsage en stigning i dit kolesteroltal og dermed øge risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme. Læs mere om kaffe og kolesterol her.

Type 2-diabetes: Kaffe indeholder magnesium og krom, som hjælper din krop med at bruge insulin. Af samme årsag mener man, at kaffe kan være medvirkende til at reducere risikoen for type 2-diabetes med helt op til 25%.

Demens og Alzheimers: Alzheimers og demens er sygdomme, som mange risikere at udvikle sent i livet. Sygdommene ses typisk hos ældre mennesker, og der findes ingen kur imod dem. Dog tyder forskning på, at kaffe kan reducere risikoen for at udvikle Alzheimers og andre demenssygdomme med helt op til 30%.

Parkinsons: Parkinsons er en uhelbredelig sygdom, som kan ramme personer i alle aldre, men den ses primært hos ældre mennesker. Videnskabelige undersøgelser viser imidlertid, at kaffe kan være med til at reducere risikoen for at udvikle Parkinsons med helt op til 30%.

Kaffe kan øge forbrændingen

Koffeinholdige drikke som te og kaffe er med til at øge din fedtforbrænding ifølge undersøgelser. Forskningen peger på, at kroppen vænner sig til den forbrændingsstimulerende effekt, som kaffe og andre koffeinholdige drikke forårsager.

En stærk kop kaffe indeholder mellem 100 og 150 milligram koffein, og det virker opkvikkende. På den måde bliver kredsløbet stimuleret, så puls og blodtryk stiger. Det resulterer i, at forbrændingen stiger, selvom effekten er mest udpræget hos personer, som sjældent drikker kaffe.

Kaffe kan også være usundt

Selvom et moderat indtag af kaffe ikke har nogen skadelig effekt på din krop, men faktisk kan give dig et sundhedsboost og virke forebyggende mod en række sygdomme, kan et højt indtag af kaffe have den modsatte effekt.

Vil du undgå de negative bivirkninger, bør du følge de officielle anbefalinger for kaffe- og koffeinindtag. Ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger må du maksimalt indtage 400 milligram koffein om dagen, hvilket svarer til omkring 3-4 kopper kaffe, afhængigt af hvilken kaffetype du drikker.

Hvis du drikker store mængder af kaffe hver dag, kan det påvirke din sundhed og dit mentale helbred i en negativ regning. Der er særligt én række områder, som er særligt udsatte hos personer, der drikker meget kaffe. Dem kan du læse mere om herunder.

Kaffe kan også være for usundt i for store mængder.

Kaffe kan også være for usundt i for store mængder.

#1: Kaffe påvirker dit søvnmønster

Har du et for højt indtag af kaffe, kan det have en negativ indflydelse på din søvnkvalitet. Koffeins halveringstid er omkring 5 timer, og det kan spores i kroppen helt op til 15 timer, efter du har indtaget en kop kaffe.

Du bør derfor stoppe med at drikke kaffe om eftermiddagen – eller generelt skrue ned for dit forbrug af kaffe – hvis du oplever søvnproblemer, da disse nemt kan forårsages af et for højt koffeinindtag. En forstyrret nattesøvn kan resultere i et svækket mentalt helbred, uoplagthed samt påvirke dit fysiske helbred på flere områder.

#2: Kaffe har en negativ indflydelse på din fordøjelse

Du kan få ondt i maven, hvis du drikker for meget kaffe. Det skyldes, at niveauet af mavesyre stiger, og det kan have negativ indflydelse på din fordøjelse. Et for højt indtag af kaffe kan irritere tarmsystemet og forårsage oppustethed, halsbrand og mavesmerter.

Hvis du døjer med et eller flere af de nævnte symptomer, bør du overveje, om det kan skyldes et for højt koffein- og/eller kaffeforbrug. Vær opmærksom på, at det også kan skyldes andre ting, hvorfor du bør opsøge egen læge, hvis de varer ved.

#3: Uro i kroppen og irritabilitet

Har du et stort forbrug af kaffe, kan det have en række fysiske bivirkninger – eksempelvis anspændthed og uro i kroppen. Du kan også opleve hjertebanken og hovedpine, hvis du indtager for meget koffein over kort tid.

Herudover kan du opleve, at du bliver lettere irritabel, hvis du får for meget kaffe. Som nævnt, bør du holde dig til et koffeinindtag på maksimalt 400 milligram om dagen, hvilket svarer til omkring 4 kopper kaffe afhængigt af koppens størrelse og typen af kaffe.

Men er kaffe så sundt?

Svaret på, hvorvidt kaffe er sundt, afhænger af, hvor meget kaffe du drikker. Hvis du har et moderat forbrug af kaffe, tyder alt på, at kaffe har en række positive effekter på både dit fysiske og mentale helbred, da kaffe er rig på vitaminer og antioxidanter.

Herudover har kaffe en forebyggende effekt på en række sygdomme – bl.a. Alzheimers, demens, hjertekarsygdomme, kræft og type 2-diabetes. Ifølge Sundhedsstyrelsen bør du maksimalt drikke 4 kopper kaffe, hvilket svarer til 400 milligram koffein.

Kaffe i for store mængder kan være usundt for både dit fysiske helbred, da det kan resultere i søvnmangel, problemer med fordøjelsen samt give uro i kroppen. Sørg derfor for, at du ikke drikker mere kaffe end det, der anbefales af Sundhedsstyrelsen.