Hvor meget koffein er der i en kop kaffe?
Hvor meget koffein er der i en kop kaffe? Få svaret her.

Hvor meget koffein er der i en kop kaffe? Det er umuligt at give et helt konkret svar på, hvor meget koffein der er i en kop kaffe, da svaret afhænger af den specifikke kaffetype samt -mængde. Alligevel er det muligt at give svar på, hvor meget koffein der typisk er i en kop kaffe.

Hvor meget koffein er der i en kop kaffe?

Det er ikke alle typer kaffe, der indeholder den samme mængde koffein. Derfor kan det også være svært at give et konkret svar på, hvor meget koffein der er i én kop kaffe. Svaret på, hvor meget koffein der er i en kop kaffe, afhænger ligeledes af, hvor meget der er i din kop.

Alligevel vil de fleste almindelige kaffetyper indeholde den samme mængde type koffein, hvis der er tale om filterkaffe. En almindelig kop filterkaffe indeholder ifølge Sundhedsstyrelsen omkring 100 milligram koffein.

En kop kaffe indeholder derfor typisk 100 milligram koffein.

En almindelig energidrik må maksimalt indeholde op til 32 milligram koffein pr. deciliter. Det betyder, at der kun er omkring 40 milligram koffein i en tilsvarende mængde energidrik på 1,25 deciliter. Det betyder, at kaffe indeholder omkring dobbelt så meget koffein som energidrik.

Hvor meget koffein må man indtage?

Selvom det måske kan lyde som meget, at kaffe indeholder omkring dobbelt så meget koffein som en almindelig energidrik, så er der ingen grund til bekymring, hvis blot du har et nogenlunde normalt indtag.

Alligevel kan det være en god idé at stille dig selv spørgsmålet: ‘Hvor meget koffein er der i en kop kaffe?’. Hvis du drikker for meget kaffe, kan det have en række sundhedsmæssige konsekvenser, som du bør være opmærksom på.

Hvis du drikker omkring 3-5 kopper kaffe om dagen, så vil dit koffeinindtag formentlig gavne din krop på sigt. Det gør dig mere opmærksom, så du får lettere ved at koncentrere dig, hvilket de fleste formentlig har oplevet efter for lidt nattesøvn.

Samtidig har kaffe en række gode egenskaber, som er med til at gavne din krop. Blandt andet viser forskning, at et regelmæssigt og moderat indtag af kaffe rent faktisk modvirker udviklingen af Parkinsons samt Alzheimers.

Sundhedsstyrelsen anbefaler dog, at voksne maksimalt indtager, hvad der svarer til 400 milligram koffein om dagen. Én kop kaffe svarer til omkring 100 milligram koffein, men dette varierer afhængigt af koppens størrelse, hvorfor du bør holde dig til 3-5 kopper.

Er koffein skadeligt?

Hvis du har et moderat indtag af kaffe, vil du typisk indtage mellem 300-400 milligram koffein om dagen. Det er ganske fornuftigt, hvis du ellers har en almindelig og velafbalanceret kost. Er dit koffeinindtag højere end dette, kan det være skadeligt. Det er derfor en god idé at undersøge, hvor meget koffein, der er i en kop kaffe, da det varierer afhængigt af kaffens type.

Et for højt koffeinindtag kan virke skadeligt på din hjerne og dine knogler. Er dit koffeinindtag på 700 milligram eller derover, bør du kraftigt overveje at sænke dit forbrug. Det kan gå ud over din søvn, ligesom det kan give dig uro i kroppen.

Særligt søvnen er væsentlig i forhold til et for stort koffeinindtag, da din krop bruger søvnen til at restituere. Hvis du ikke sover nok om natten, vil det gå ud over din krop, ligesom det også kan påvirke dit mentale velbefindende.

Herudover indikerer forskning, at personer der har et for lavt kalkindtag, har større risiko for knogleskørhed, hvis de får for meget kaffe. Som udgangspunkt, bør du holde dig til maksimalt 4 kopper kaffe om dagen, hvis du vil være på den sikre side.

Hvor meget koffein er der i de forskellige slags kaffe?

Kaffe er en effektiv måde at få koffein på, da det er blandt de absolut mest koffeinholdige drikke. Af samme årsag kan det være en god idé at sætte dig ind i, hvor meget koffein de forskellige kaffetyper indeholder.

Hvor meget koffein er der i en kop kaffe? Det afhænger af, hvilken kop kaffe der er tale om. De forskellige kaffevarianter indeholder forskellige mængder koffein. Herunder kan du læse mere om, hvor meget koffein der er i en kop kaffe afhængigt af kaffetypen.

 • Almindelig kaffe: En almindelig kop kaffe har omkring 40 milligram kaffe pr. 100 gram.
 • Koffeinfri kaffe: Koffeinfri kaffe indeholder omkring 1 milligram koffein pr. 100 gram.
 • Espresso: Espresso indeholder omkring 212 gram koffein pr. 100 gram.
 • Instant kaffe: Instant kaffe indeholder omkring 3-5 milligram koffein pr. 100 gram.
 • Mocca: Mocca indeholder omkring 360 gram koffein pr. 100 gram.

Koffeinmængden afhænger af kaffetype og -mængde

Som det fremgår i oversigten herover, afhænger mængden af koffein af, hvor meget kaffe der er i din kop, samt hvilken type kaffe du drikker. Espresso er blandt de mest koffeinholdige drikkevarer, men den drikkes typisk i shots.

Hvor meget koffein er der i en kop kaffe? Hvis du drikker almindelig filterkaffe i en almindelig kop, svarer det til omkring 100 milligram, hvorfor du bør holde dig til maksimalt 4-5 kopper kaffe om dagen, hvis du vil undgå at indtage for meget koffein.

Hvad er koffein?

Koffein er et stof, som findes i mange forskellige planter og råvarer – eksempelvis kaffebønner, te, kakao og kolanødder. Det tilsættes også forskellige fødevarer, da det har en opkvikkende effekt. Derfor kan du eksempelvis finde et højt indhold af koffein i energidrikke og forskellige kosttilskud.

Af samme årsag er koffein populært over hele verden, og det har desuden en række positive egenskaber, hvis det ikke indtages i for store mængder. Koffein har blandt andet en stimuleren effekt på centralnervesystemet, ligesom det bidrager til adrenalinproduktionen. Du vil derfor også føle dig mere vågen og frisk, når du har indtaget koffein.

Koffein kan blandt andet også påvirke forskellige processer i centralnervesystemet såsom hukommelsen, koordinationsevnen, udholdenhed samt en række andre aspekter. Samtidig øges pulsen og blodtrykket, når du indtager koffeinholdige drikkevarer som eksempelvis kaffe. Hvis du drikker for store mængder kaffe, kan det resultere i dét, man kalder for koffeinchok – og det giver en generel følelse af ubehag i kroppen.

Er koffein skadeligt?

Koffein er ikke skadeligt, hvis du indtager det i moderate mængder. Det er de færreste, som oplever alvorlige bivirkninger, når de indtager koffein, medmindre det er i for store mængder. Det betyder, at du skal sørge for ikke at overskride det anbefalede indtag.

Hvis du oplever, at du har uro i kroppen eller sover dårligt om natten, kan det være fordi, du indtager for meget koffein. Er det tilfældet, bør du overveje at skære ned for dit koffeinforbrug, uanset om det kommer fra kaffe, te, energidrikke, kosttilskud eller en kombination af flere forskellige ting.

Hvilke andre drikkevarer indeholder koffein?

Der er koffein i mange forskellige drikkevarer – eksempelvis te. Te indeholder dog også et andet stof, som går under navnet L-theanin. Det hæmmer koffeins virkning, hvorfor du ikke vil blive lige så opkvikket, hvis du drikker te i stedet for kaffe. Nogle tesorter indeholder lige så meget koffein som kaffe, men det er langt fra alle.

Udover te, indeholder cola også koffein. I starten, da cola blev opfundet, blev det da også markedsført som en opkvikkende drik, men i dag cola højest indeholde 15 mg koffein pr. deciliter, hvorfor det i dag ikke er lige så opkvikkende. Det er dog stadig blandt de læskedrikke, som har det højeste koncentrat af koffein.

Energidrikke som Monster og Red Bull er også populære drikkevarer herhjemme, og de har ligeledes et højt indhold af koffein. I Danmark må de maksimalt indeholde 32 mg koffein pr. deciliter, men til gengæld er de ofte fyldt med sukker, som ligeledes kan virke opkvikkende. Faktisk er der typisk mere sukker i en energidrik end i en sodavand.

Generelt bør du skrue ned for dit forbrug af koffeinholdige læskedrikke, hvis du samtidig drikker kaffe, da det hele tæller med. Vær desuden opmærksom på, at børn ikke bør drikke koffeinholdige drikkevarer, da det kan gøre dem urolige, irritable og forværre koncentrationsevne.

Har koffein nogle positive egenskaber?

Koffein er ikke skadeligt, hvis det indtages i moderate mængder. Du bør sikre, at du maksimalt indtager 400 mg koffein på daglig basis, hvis du vil holde dig indenfor det anbefalede niveau. Når du holder dig indenfor den anbefalede mængde, kan du få en række positive egenskaber ud af koffeinen.

Positive egenskaber ved koffein:

 • Koffein virker opkvikkende og har en stimulerende effekt på din hjerne. Når du indtager koffein, øges hjerneaktiviteten, og du bliver derfor mere opmærksom, ligesom du også føler dig friskere.
 • Koffein kan påvirke din fysiske kunnen, hvorfor det kan være praktisk at drikke koffeinholdige drikkevarer, inden du skal præstere i eksempelvis idræt.
 • Det er bevist, at koffein har en positiv effekt på forebyggelsen af Alzheimers og Parkinsons, ligesom der er en række andre sundheds- og helbredsmæssige fordele ved at indtage koffein.

Har koffein nogle negative egenskaber?

Der er ikke påvist nogle langtidsvarige skadelige effekter af koffein, men det er generelt en dårlig idé at indtage mere end den anbefalede mængde, hvis du vil være på den sikre side. Du kan opleve uro i kroppen og forstyrret søvn, hvis du har et højt koffeinindtag, ligesom det i meget høje doser (over 5.000 mg) kan være giftigt.

Negative egenskaber ved koffein:

 • Du udvikler hurtigt en tolerance overfor koffein, hvis du har et regelmæssigt indtag. Det betyder, at du skal indtage mere koffein for at få den samme effekt, som før du havde opbygget tolerance.
 • Hvis du indtager koffein regelmæssigt over lang tid, kan du opleve irritation, hovedpine og træthed, hvis du stopper med at indtage koffein. Det kan altså virke afhængighedsskabende.
 • Et højt koffeinindtag kan øge risikoen for knogleskørhed, da det øger udskillelsen af calcium. Det kan du dog forebygge ved at drikke mælk eller indtage forskellige former for kosttilskud.
 • Et højt indtag af koffein kan give dig uro i kroppen, ligesom du kan få hovedpine og blive svimmel.