Hvor meget koffein er der egentlig i en kop kaffe? Det er umuligt at give et helt konkret svar på, hvor meget koffein der er i en kop kaffe, da svaret afhænger af den specifikke kaffetype samt -mængde. Alligevel er det muligt at give svar på, hvor meget koffein der typisk er i en kop kaffe.

Hvor meget koffein er der i en kop kaffe?

Det er ikke alle typer kaffe, der indeholder den samme mængde koffein. Derfor kan det også være svært at give et konkret svar på, hvor meget koffein der er i én kop kaffe. Svaret på, hvor meget koffein der er i en kop kaffe, afhænger ligeledes af, hvor meget der er i din kop.

Alligevel vil de fleste almindelige kaffetyper indeholde den samme mængde type koffein, hvis der er tale om filterkaffe. En almindelig kop filterkaffe indeholder ifølge Sundhedsstyrelsen omkring 100 milligram koffein.

En kop kaffe indeholder derfor typisk 100 milligram koffein.

En almindelig energidrik må maksimalt indeholde op til 32 milligram koffein pr. deciliter. Det betyder, at der kun er omkring 40 milligram koffein i en tilsvarende mængde energidrik på 1,25 deciliter. Det betyder, at kaffe indeholder omkring dobbelt så meget koffein som energidrik.

Hvor meget koffein må man indtage?

Selvom det måske kan lyde som meget, at kaffe indeholder omkring dobbelt så meget koffein som en almindelig energidrik, så er der ingen grund til bekymring, hvis blot du har et nogenlunde normalt indtag. 

Hvis du drikker omkring 3-5 kopper kaffe om dagen, så vil dit koffeinindtag formentlig gavne din krop på sigt. Det gør dig mere opmærksom, så du får lettere ved at koncentrere dig, hvilket de fleste formentlig har oplevet efter for lidt nattesøvn.

Samtidig har kaffe en række gode egenskaber, som er med til at gavne din krop. Blandt andet viser forskning, at et regelmæssigt og moderat indtag af kaffe rent faktisk modvirker udviklingen af Parkinsons samt Alzheimers.

Sundhedsstyrelsen anbefaler dog, at voksne maksimalt indtager, hvad der svarer til 400 milligram koffein om dagen. Én kop kaffe svarer til omkring 100 milligram koffein, men dette varierer afhængigt af koppens størrelse, hvorfor du bør holde dig til 3-5 kopper.

Er koffein skadeligt?

Hvis du har et moderat indtag af kaffe, vil du typisk indtage mellem 300-400 milligram koffein om dagen. Det er ganske fornuftigt, hvis du ellers har en almindelig og velafbalanceret kost. Er dit koffeinindtag højere end dette, kan det være skadeligt.

Et for højt koffeinindtag kan virke skadeligt på din hjerne og dine knogler. Er dit koffeinindtag på 700 milligram eller derover, bør du kraftigt overveje at sænke dit forbrug. Det kan gå ud over din søvn, ligesom det kan give dig uro i kroppen.

Særligt søvnen er væsentlig i forhold til et for stort koffeinindtag, da din krop bruger søvnen til at restituere. Hvis du ikke sover nok om natten, vil det gå ud over din krop, ligesom det også kan påvirke dit mentale velbefindende.

Herudover indikerer forskning, at personer der har et for lavt kalkindtag, har større risiko for knogleskørhed, hvis de får for meget kaffe. Som udgangspunkt, bør du holde dig til maksimalt 4 kopper kaffe om dagen, hvis du vil være på den sikre side.

Hvor meget koffein er der i de forskellige slags kaffe?

Kaffe er en effektiv måde at få koffein på, da det er blandt de absolut mest koffeinholdige drikke. Af samme årsag kan det være en god idé at sætte dig ind i, hvor meget koffein de forskellige kaffetyper indeholder.

  • Almindelig kaffe: En almindelig kop kaffe har omkring 40 milligram kaffe pr. 100 gram.
  • Koffeinfri kaffe: Koffeinfri kaffe indeholder omkring 1 milligram koffein pr. 100 gram.
  • Espresso: Espresso indeholder omkring 212 gram koffein pr. 100 gram.
  • Instant kaffe: Instant kaffe indeholder omkring 3-5 milligram koffein pr. 100 gram.
  • Mocca: Mocca indeholder omkring 360 gram koffein pr. 100 gram.

Koffeinmængden afhænger af kaffetype og -mængde

Som det fremgår i oversigten herover, afhænger mængden af koffein af, hvor meget kaffe der er i din kop, samt hvilken type kaffe du drikker. Espresso er blandt de mest koffeinholdige drikkevarer, men den drikkes typisk i shots.

Hvis du drikker almindelig filterkaffe i en almindelig kop, svarer det til omkring 100 milligram, hvorfor du bør holde dig til maksimalt 4-5 kopper kaffe om dagen, hvis du vil undgå at indtage for meget koffein.