Pas på med ufiltreret kaffe, hvis du har et for højt kolesteroltal.
Pas på med ufiltreret kaffe, hvis du har et for højt kolesteroltal.

Ufiltreret kaffe indeholder mere kolesterol

Hvis du døjer med et for højt kolesteroltal, bør du overveje det en ekstra gang, før du skænker dig selv en kop kaffe fra din stempelkande. Ufiltreret kaffe fra stempelkanden kan nemlig risikere at forhøje dit kolesteroltal yderliger.

Det viser en rapport fra Vidensråd for Forebyggelse, der omhandler kaffe, ifølge Samvirke. Når kaffen ikke løber igennem et papirfilter eller på anden måde filtreres, undlader man at frasortere nogle af de kolesterolforhøjende stoffer, der er i kaffe. Disse stoffer hedder cafestol og kahweol.

I forbindelse med udarbejdelsen af rapporten er desuden der foretaget en række forsøg, som viser, at der ikke er risiko for højere kolesteroltal, hvis du drikker kaffe, som er filtreret. Du bør derfor udelukkende drikke ufiltreret kaffe, hvis du ikke har et forhøjet kolesteroltal.

Ufiltreret kaffe er fint, hvis du har et normalt kolesteroltal

Det er udelukkende, hvis du har et for højt kolesteroltal, at du bør undgå ufiltreret kaffe som eksempelvis stempelkaffe. Hvis du ikke lider af et højt kolesteroltal, kan du derfor sagtens drikke ufiltreret kaffe, da det kun forhøjer tallet meget lidt.

Faktisk viser undersøgelserne, at tallene er forsvindende små, hvis du ikke i forvejen har udfordringer med dit kolesteroltal. Hvis du har et kolesteroltal på 5,3, kan du forvente, at det stiger med 0,1, hvis du drikker 4-6 kopper stempelkaffe over en længere periode.

Faktisk kan det være en god idé, da kaffe har en række positive effekter på vores helbred. I langt de fleste tilfælde er der flere positive indvirkninger end negative effekter ved at drikke kaffe, end hvis du lader være.

Cafestol kan måske behandle sukkersyge

Cafestol, som er det stof i kaffe, der ikke bliver adskilt ved ufiltreret kaffe, har en formentlig en række gavnlige effekter på forebyggelse og behandling af type 2-diabetes. Det påvirker insulinproduktionen positivt, og cafestol kan samtidig øge optagelsen af sukker i muskelcellerne.

Hvis du drikker filterkaffe, vil noget af cofestolen slippe igennem filteret, hvorfor de positive resultater også viser sig her. I forbindelse med kaffe og kolesterol vil det dog være at foretrække, at kaffen er filtreret, da det alligevel adskiller en stor mængde cafestol.

Bør jeg undgå kaffe, hvis jeg har et for højt kolesteroltal?

Der er ingen grund til at undgå kaffe, bare fordi du har et for højt kolesteroltal. Du bør dog undlade at drikke ufiltreret kaffe som stempelkaffe, kogekaffe, espresso og instant-kaffe, som heller ikke filtreres.Samtidig bør du holde dig til de anbefalede mængder, når du drikker kaffe, da et for højt koffeinindtag kan have en negativ indflydelse på dit helbred. Du kan læse mere om, hvor meget koffein der er i én kop kaffe, her.

logo
© Koffee.dk. Indholdet fra denne side må ikke kopieres. Koffee.dk er reklamefinansieret, hvilket betyder, at vi i visse tilfælde tjener en lille provision, hvis du foretager et køb via et link, du finder på denne side. Det har ingen omkostninger for dig. Vi foretager ingen tests selv, hvorfor alle vores anbefalinger sker på baggrund af anmeldelser fra tredjepartstjenester eller research.
Koffee.dk ejes og drives af Mondae - Privatlivspolitik - Privatlivsindstillinger
Facebook

Privacy Preference Center