Kaffe og slidgigt: Påvirker kaffe slidgigt negativt? Forskning viser ingen sammenhæng mellem et moderat kaffeforbrug og slidgigt.
Kaffe og slidgigt: Påvirker kaffe slidgigt negativt? Forskning viser ingen sammenhæng mellem et moderat kaffeforbrug og slidgigt.

Du bør som udgangspunkt ikke være nervøs for at drikke kaffe, hvis du lider af slidgigt. Der findes ikke meget forskning på sammenhængen mellem kaffe og slidgigt, og resultaterne på den sparsomme forskning, der er foretaget, er ifølge Gigtforeningen uklare.

Hvis du drikker holder dig indenfor de 3-4 anbefalede kopper kaffe om dagen, er der derfor ingen grund til at være urolig. Forskningen tyder på, at det er uskadeligt, da der ikke har kunne påvises en sammenhæng mellem forværrelsen af slidgigt og et moderat kaffeindtag.

Hvis du har angst, er gravid eller et lavt kalkindtag, bør du dog være opmærksom på, hvor meget kaffe du indtager. Det gælder, uanset om du har slidgigt eller ej, da et for højt indtag af koffeinholdige drikke kan forværre din tilstand eller virke skadelig.

Pas på med kaffe, hvis du har et lavt kalkindtag

Betydningen af kaffe har været undersøgt i forbindelse med osteoporose – eller, som det hedder på dansk, knogleskørhed. Personer, der lider af gigtsygdomme, har en større risiko for at udvikle knogleskørhed, hvorfor dette også kan være relevant for dig, hvis du lider af slidgigt.

I forbindelse med undersøgelserne har man fundet ud af, at koffein øger knoglenedbrydningen, hvis man får for lidt kalk. Er der nok indhold af kalk i din kost, er det derfor ingen grund til at være bekymret. Hvis du får for lidt kalk, bør du dog overveje dit kaffeforbrug, hvilket særligt gør sig gældende, hvis du samtidig lider af slidgigt.

Hvis du døjer med slidgigt, kan det være en god idé at investere i en motionscykel, hvis du vil bevæge dig. Den er skånsom, og du kan få flere forskellige modeller, som egner sig til personer med eksempelvis slidgigt. Det kunne blandt andet være en siddecykel.

Danskerne har et højere kalkindtag end gennemsnittet

Ifølge de seneste undersøgelser af danskernes kostvaner, indtager vi omkring 1050 mg kalk om dagen. Den officielle anbefaling er på 800 mg, hvorfor vi indtager mere end den anbefalede mængde kalk i gennemsnit.

For hver kop kaffe du drikker, skal du indtage 40 mg kalk for at opveje den negative effekt af kaffens koffein. Det svarer til omkring 30 milliliter mælk – eller to spiseskefulde. Du kan derfor nemt sikre, at du overholder det anbefalede daglige indtag af kalk, hvis du blot ændrer på dine kostvaner.

Påvirker kaffe så slidgigt på en negativ måde?

Den sparsomme forskning, der er på området, indikerer ikke, at der er en sammenhæng mellem kaffe og slidgigt, hvis blot du holder dig indenfor den anbefalede mængde. Du bør dog passe på dit koffeinindtag, hvis du lider af knogleskørhed, uanset om det er forårsaget af slidgigt eller ej.

Hvis du har et moderat forbrug af kaffe, kan du derfor roligt slappe af, uanset om du lider af slidgigt eller ej. Undersøgelserne har ikke påvist, at du hverken forværrer eksisterende slidgigt eller risikerer at udvikle symptomer på slidgigt, hvis du har et moderat forbrug af kaffe. Faktisk er kaffe sundt, hvis du holder dig indenfor de anbefalede 4 kopper om dagen.